Dynoon tulijalle

Dyno on käytössä sovittuna ajankohtana. Ota yhteyttä etukäteen sähköpostilla tai puhelimella. Puheluihin ei välttämättä aina ehditä vastata työn luonteesta riippuen.

  • Hyväkuntoiset renkaat
  • Pakoputkisto jossa putken pää/päät auton takana - mahdollistaa pakokaasujen johtamisen imuriin.
  • Pakoputkiston äänenvaimennus pakollinen.

Vakio tai ns. lastutettujen autojen tehonmittaus on suoraviivaista toimintaa.

Varmista etukäteen että mukanasi on ajoneuvon omat hinauslenkit joiden avulla sidonta dynoon onnistuu vaivattomasti. Laita alle normaalit kesärenkaat tai kitkat. Nastarenkaat tuhoavat rullat. Ahtopainemittaus onnistuu bensiinimoottoreissa yleensä haaroittamalla jokin moottorin alipaineletukuista dynon painemittaukseen. Seossuhde mittausta varten tulisi olla M18x1,5 mutteri ahtimen tai kollektorin jälkeen paikassa johon lambda sondi on helposti kiinnitettävissä. Myös pakoputken päästä mitattu seossuhde toimii, mutta vain täyskaasulla.

 

Yleistäviä ohjeita rakennetuille ajoneuvoille:

Rakenna ajoneuvosi mahdollisimman valmiiksi ennen dynoon tuloa. Turhien pikkuvikojen etsintä ja korjaus vievät tehokasta säätöaikaa.

Eri asia on kun lähdetään kuormittamaan moottoria jolloin virittämisen luonteeseen kuuluu että ongelmia tulee. Luonnollista on että keskipaineen noustessa esiintyy erinäköisiä polttoaine -ja sytytysongelmia joiden ratkaisemiseen ajo dynamometrissä on tarkoituksenmukaista.

Renkaat/vanteet tulee olla tasapainossa ja hyväkuntoiset. Kovettuneilla ja kuluneilla renkailla tiedossa pito-ongelmia. Renkaisiin kohdistuva kova paine nostaa renkaan rungon lämpötilaa ja saataa pinnoitetuissa renkaissa johtaa pinnan irtoamiseen. Normaalit hyväkuntoiset kesärenkaat ja tehomäärään suhteessa levydeltään olevat renkaat riittää. Ei hyväkuntoisilla kiinakumeillakaan ole ongelmia.

 

Suurin osa toteutumattomista tehotavoitteista ahdetuissa ajoneuvoissa johtuvat ahtopaineen kontrollista. Toinen syy on riittämättömassä sytytyskapasiteetissa ja sen aiheuttamista häiriöistä tai sen johdannaisesta eli missfirestä tai perinteisesti rötäämisestä.

Täten onkin tärkeää varata mukaan hukkaporttiin kuuluvat eri jäykkyyksiset jouset jolla peruspaine saadaan säädettyä lähemmäksi tavoiteahtopainetta. Myös hukkaportin sijoitus kannattaa tehdä siten että jousi on helposti vaihdetavissa ajoneuvon ollessa sidottuna dynoon joko päältä tai alta.

 

Bensiinimoottoreissa tulppien kastelu tappaa tulpat herkästi. Siksi tulpat jotka ovat kastuneet rankentamisen ensistarteissa eivät enään toimi kuormitettuna.

Siksi on oleellsita ottaa mukaan sarja sytytystulppia. Hyväksi havaitut tulpat ovat halvat NGK:n BCPR7ES tai vastaavat isomman kierteen tulpat. Kalliit pitkäkestoiset iridium tai vastaavat eivät vastaa tarkoitusperää harrasteajoneuvoissa joissa ei paljoa ajokilometrejä kerry.

Etanolilla käyvät moottorit eivät tapa tulppia vaikka moottori kävisikin rikkaalla. Toisaalta tyypillistä etanolilla ajettaessa on että keskielektridi kuluu nopeasti ja näin ollen kasvattaa kärkiväliä.

 

Varmista että ajoneuvon latausjärjestelmä ja kaapeloinnit ovat riittävät. Vedossa tippuva jännite vaikuttaa seossuhteeseen ja ennenkaikkea sytytysjärjesteläm tehokkuuteen. Jännitteen tippuessa myös tulpan läpilyöntivirta tippuu eikä välttämättä riitä sytyttämään rikasta seosta kovan paineen alla. Seurauksena missfire.

Hyvät puolat ja hyvä ohjausjärjestelmä joka kompensoi jännitteen tippumisen pidentämällä latausaikaa on laadukas ratkaisu mutta ei kuitenkaan optimaali koska seuraksena saattaa olla puolien ylikuumeneminen.

 

 

 
Suomeksi Svenska

Dyno records


TOP 5


  • BMW E28 535 Turbo 886hv/1027Nm M30B35+Precision 7275_RE85
  • Toyota "Top secret" 883hv/843Nm 2JZ+2xGarrett GTX3076_98E5
  • BMW E30 Turbo 854hv/1105Nm M50+Precision 6466 gen2_RE85
  • Toyota supra "White" 800Hv/830Nm 2JZ+Garrett GT4780_RE85
  • BMW E30 Turbo 731hv/932Nm M50+Precision 6266 gen2 RE85